
Beyaz Şarabın Memleketinde Keyifli Bir Tadım
Burgonya’da yaptığımız gurme seyahatimizin 3. gününü, beyazların en güzellerinden Chablis şarapları için tadıma ayırdık.
Burgonya’nın Altın Kapısı olarak isimlendirilen Chablis, Auxerre’e 20 km uzaklıkta. 4800 hektarlık bağlarıyla, Yonne eyaletinin en büyük üreticisi. Ortaçağdan bu yana, İngiltere’ye Rouen üzerinden ihraç edilen Chablis şarapları sadece Chardonnay üzümlerinden yapılıyor. Chablis 16. yy’da din savaşlarına sahne olmuş, 19. Yy’da asma biti felaketini yaşamış, 1. ve 2. Dünya savaşlarından nasibini bir hayli almış. Günümüzdeyse Fransa’nın en önemli turistik ve ziraii noktalarından bir tanesi.
Burgonya’ya yolunuz düşerse Chablis için mutlak zaman ayırmanızı tavsiye ederim. Serein nehrinin kıyısında yer alan köyde 12. Ve 13. Yy. yapımı St. Martin Kilisesi, Güney Kapısı, 9 sütunlu eski çamaşırhanesi görülecek yerler arasında.
Chablis Şarapları Hakkında
Yerel halk Chardonnay’e Beaunois diyor. Aslında, dünyada çok sayıda beyaza Chablis dense de, gerçek bir tane var o da Fransa’da Burgonya’da üretilen. Appellations d’Origine Contrôlée (AOC) yani Kontrollü Menşe Tanımlamaları olan Chablis şarapları 4 ana ‘appellation’ da sınıflandırılıyor. Bunlar Grand Cru, Premier Cru, Chablis ve Petit Chablis. Chablis’de 47 tane iklimsel bölge var. Bir başka deyişle asma yetiştiriciliğine has fiziksel ve iklimsel özelliklere sahip arazi. Bu bölgelerinin hepsinin özel adı var. Hatta 40 tanesinin ismi 1429 yılından beri aynı. Sek olan Chablis şarapları, karakteristik özellikleriyle, rahatça tanınabilir bir şarap.
Chablis Şarapları İçin Degüstasyon Vakti
Degüstasyonumuzu Chablis’de 13. yy’dan beri faaliyette olan La Cave Du Connaisseur isimli kavda yaptık. Hem üretici olan hem de satış yapılan bu mekanda, yukarıda yazdığım 4 klasmandaki Chablis şaraplarını tattık.

Grand Cru
İlk olarak Grand Cru tadımı yaptık. 13 Ocak 1938 yılından bu yana tanımlanmış Grand Cru Tüm Chablis’lerin %1’i ve sadece 102 hektarlık bir alanda üretiliyor. Üzümü bölgedeki 47 adet iklimden, 7 tanesinde yetişiyor : Blanchot, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Preuses, Valmur, Vaudesir. Kaliteli bir kavda 15 yıla kadar yıllandırılabilen Grand Cru, kuvvetli mineral kokusuyla dikkati çekiyor. İnanması güç ama yetiştiği toprak 150 milyon yıllık fosillere sahip ve bu karakteristiğini bu fosillere borçlu. Benim dikkatimi bir de mantar kokusu çekti. Damakta, asit ve yağ oranı mükemmel dengeli.

Grand Cru Chablis Şarapları ve Yemek Eşleşmesi
Şüphesiz ki kaz ciğeri bu tam gövdeli ve zengin şarabın baş eşlikçisi. Bir diğeri de istakoz. Soslu kerevitler, karides ve krema soslu kümes hayvanlarıyla son derece uyumlu. Özellikle 12 ile 14 derece arası soğuklukta servis edilmesi gerekiyor.

Premier Cru
Chablis Şarapları içinde %14 pay ile, ikinci sırada yer alan Premier Cru 778 hektarlık bir arazide üretiliyor. 40 iklimsel bölgede yetiştirilen üzümlerden yapılan bu şarap açık altın renginde. Tercihen 5 yıl civarı yıllandırılabiliniyor. Grand Cru’ye oranla, daha taze bir kokusu var. Ne var ki, şarap yıllandıkça aroması daha ön plana çıkıyor. Tadım sırasında bu şarabın biraz havalandırılarak servis edilmesini tavsiye ettiler.

Premier Cru Chablis Şarapları ve Yemek Eşleşmesi
Yapısı itibariyle, bir çok lezzetle uyumlu olan Premier Cru, özellikle pişmiş istridyelerle, andouillettes isimli fransız sosisi ve Burgonya bölgesinin bir başka lezzeti salyangozla mükemmel eşleşiyor. 10 ile 11 derece arası ısıda servis edilmesi gereken Premier Cru’yü ben özellikle ızgara balıklarla çok seviyorum.

Chablis
Bölgenin üretiminin %66sı, Chablis klasmanında yer alan şaraplar. Yaklaşık 3700 hektarlık alanda yetişen asmalardan elde edilen üzümlerden yapılıyor. 20 köyde üretilen bu şarap, çok açık sarı. Yaşlandıkça rengi çok az da olsa koyulaşıyor. Canlı ve taze kokulu. Damakta aromatik bir tat bırakıyor. İçimi gerçekten pürüzsüz, insanın boğazından adeta yağ gibi kayıyor. Genellikle 2 ile 3 sene arası yıllandırılmış olanları en güzelleri

Chablis Şarapları ve Yemek Eşleşmesi
Genç, ferahlatıcı ve içim rahat olan Chablis şarapları, özellikle ızgara balıklarla mükemmel uyumlu. Tadım yaparken, damağımda hafif bir nane kokusu da bıraktı. Ben hiç sevmem ama kav yetkilisi kuşkonmazla denememi tavsiye etti. Deneyenler yorum kısmına fikirlerini yazarsa süper olur. Bir diğer tavsiye ise, yine sevmediğim suşi oldu. Kuşkonmaz neyse de suşiyi görmeye bile tahammülüm yok. Öte yandan dikkatimi çeken diğer tavsiye, köri ve tanduri gibi kuvvetli tatlara sahip Hint yemekleriydi. Garip ama aklıma anında, acaba acı sosla marine edilmiş ızgara tavuk kanatlarıyla nasıl olur sorusu düştü. (Bu yazıyı, seyahat dönüşü kaleme aldığım için, bu sürede sorumun cevabını da buldum. Denedim mükemmel oluyor. Bu klasmandaki Chablis şarapları sadece yemekle değil, aynı zamanda yemek öncesi aperatif olarak da şahane. Bu arada bir peynir delisi olarak, Beaufort, Comte ve Emmantal peynirleri ile denemenizi tavsiye ediyorum. 10 – 11 derece arası ısı da bu şaraplar için ideal.

Petit Chablis
Gelelim tadımın son etabına. Petit Chablis yani Küçük Chablis şarapları. Tüm Chablis arazilerinde yetişen üzümlerden yapılan bu şarap, toplam üretimin %19’unu oluşturuyor. 1190 hektarlık alanda yetişen asmalardan yapılan bu şarap adında “küçük” kelimesi geçse de aslında hiç öyle değil. Açık altın renginde, limon, greyfurt kokuları olan, içimi çok rahat mükemmel bir şarap. Özelliği çok ama çok hafif tuzlu olması. Genç tüketilebilen bir şarap. 2 sene dinlendirmek kafi.

Petit Chablis Şarapları ve Yemek Eşleşmesi
İstridye, hem çiğ hem ızgara balıklar, karides, yani aklınıza gelebilecek tüm deniz ürünleriyle mükemmel uyumlu. Esas ilginç olan, sahanda yumurta ve omletlerle olan eşleşmesi. Gouda ve gruyere (gravyer) peynirleri gibi tuzlu peynirlerle harika giden Petit Chablis şaraplarını bir de keçi peyniriyle denemenizi tavsiye ederim. Hatta işi daha ileri götürüyor ve size peynirli börekle denemenizi öneriyorum. Aperatif olarak içmek isterseniz, 8 derecede soğutmanız gerekiyor. Yok ben yemekle alacağım derseniz de o zaman 9-10 derece arası mükemmel.


Chablis Şarapları Fiyatları Hakkında
Burgonya gezimizde kapsamlı tadımlarımızın ilki Chablis şarapları oldu. Özellikle Burgonya şarapları için bir deyim vardır.
Şarapların Kralı Kralların Şarabı

Aslında fiyatları son derece değişken. Teruarına, yılına, üretim bölgesine bağlı olarak geniş bir fiyat skalasında satılan şaraplardan Premier Cru ortalama 12-20 € arası, Grand Cru’lerse 26,50 €’dan başlıyor. Bu 2 klasmana nazaran Chablis ve Petit Chablis fiyat olarak daha ehven. Tabii tüm Chablis’ler bu fiyatta değil. Aralarında binlerce Euro olan şişeler de var. Ne de olsa, şarapların kralı, kralların şarabı Burgonya şarapları.

Biz de bu seyahatimiz sırasında, bir yandan gezerken bir yandan da çeşitli tadımlar yaptık. Bunları Gurme Cadı sayfamda detaylarıyla paylaştım. Chablis şarapları konusunda deneyimleriniz ve tavsiyelerinizi yorumlarda yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Üstelik bu yazıyı beğendiyseniz ve paylaşırsanız harika olur.
Sevgilerimle,
